Серпнева конференція працівників освіти Вінницької області «Впровадження НУШ: виклики та перспективи»

Опубліковано:

29 серпня в онлайн форматі пройшла серпнева конференція працівників освіти Вінницької області «Впровадження НУШ: виклики та перспективи». Її учасників привітала перший заступник Начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна та окреслила першочергові завдання для освітянської галузі. Перш за все – це створення повноцінного наративу, що заклад освіти – це зона безпеки. Для цього, впродовж літа облаштовували укриття. Так, від початку року органами місцевого самоврядування облаштовано нові, покращено наявні укриття у 34 школах. На це використано кошти в обсязі 31 млн грн. Для області виділено субвенцію з державного бюджету у сумі 30,8 млн грн та із урахуванням співфінансування громад (11,1 млн грн) буде збудовано 2 нових укриття й проведено капітальний ремонт 6.

Заклад освіти має забезпечити психологічну підтримку здобувачів освіти, особливо дітей із зони бойових дій, дітей, у яких батьки воюють, або, на жаль, загинули. Цій тематиці присвячено перший урок -«Ти як? Повертаємось до школи». Це друге завдання. При цьому ми не повинні забувати й про підтримку педагогів.

Третє завдання - організація доступної освіти. Необхідно максимально залучити дітей з особливими освітніми потребами до очного навчання. Уся необхідна нормативна база є, держава фінансує надання корекційно-розвиткових занять, асистента вчителя та обладнання ресурсної кімнати.

По-четверте, необхідно завершити роботу щодо формування мережі закладів загальної середньої освіти і спланувати мережу ліцеїв до 2027 року. А вже менше ніж через рік Вінницька обласна Рада затвердить відповідний обласний план.

П’яте завдання - акцент на формування патріота. Сьогодні наші діти фактично є учасниками відкритого уроку російсько-української війни. Ми маємо навчити їх розуміти глибинні причини процесів, правдиво читати історію та знати ціну нашої державності.

    Про підсумки роботи освіти області у 2022-2023  навчальному році та завдання на 2023-2024 навчальний рік, а також виклики освіти в умовах війни –розповів  директор Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації Володимир Буняк

Володимир Педосенко - начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області ознайомив учасників зібрання зі станом створення безпечного освітнього простору, а саме укриттів. Тему продовжив Олександр Сорочан – перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Консолідувати зусилля усіх гілок влади та служб задля якості та доступності освітніх послуг в умовах воєнного стану закликав Володимир Малінін - начальник управління Державної служби якості освіти у Вінницькі області.

    Тож, маємо чимало викликів, але й більш ніж 50- ти тисячну родину працівників освіти, щоб з усіма ними впоратись.