Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле.

Опубліковано:

Така назва дводенного семінару, організованого Українським інститутом національної пам`яті спільно з Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності, КЗ «Музей Вінниці», Вінницькою обласною військовою адміністрацією, Вінницькою обласною Радою, Вінницькою міською радою, Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм, Вінницькою академією безперервної освіти для представників краєзнавчих, природничих, історичних музеїв, бібліотекарів, вчителів історії України та захисту України, заступників директорів із виховної роботи.

     Учасників зібрання привітав Анатолій Калєтнік - заступник начальника управління - начальник відділу Департаменту гуманітарної політики та наголосив: повернення достовірної історії нашого народу, відновлення першоджерел з метою виховання молодого покоління – надважливе завдання в непростих умовах сьогодення.

     Сьогодні музеї Вінниччини активно працюють над увираженням національної ідентичності та стали своєрідними агентами морально-гуманітарного впливу на суспільство. Так, створено експозицію «Будівля, де билося серце української держави та музеї Мужніх тощо. Вінницькою академією безперервної освіти здійснюється популяризація наукових історичних робіт, які стануть в нагоді вчителям історії та захисту Вітчизни.

      У рамках семінару учасники дискутували на теми: переосмислення минулого та подолання російської історичної пропаганди як важливі складові інформаційної безпеки й зміцнення української державності; національна пам`ять: чому це важливо для освітнього та виховного простору; історія державотворення та боротьби за незалежність у ХХ-ХХІ століттях тощо.

      7 червня на Європейській площі також відкрилася виставка «Рашизм – це…». Даний проєкт створений Українським інститутом національної пам`яті спільно з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності з метою розкриття реального змісту квазіідеології, замішаної на поєднанні ідей фашизму та більшовизму, під гаслами якої нині російські загарбники вбивають українців.