Науковці та практики об’єдналися в боротьбі за урожай 2023 року

Опубліковано:

23 березня у Вінницькому національному аграрному університеті за участю керівництва області, керівників районних військових адміністрацій, регіональних, обласних служб, об’єднаних територіальних громад, науковців, керівників сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств відбулася нарада з актуальних питань проведення весняно-польових робіт 2023 року в умовах воєнного стану. 60 % учасників зібрання – це випускники Вінницького національного аграрного університету, що беззаперечно є великою гордістю вишу.

Відкрив засідання начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов і наголосив на актуальності питання забезпечення продовольчої безпеки України максимальним внеском аграріїв Вінниччини. Рік, що пройшов області вдалося вистояти у надскладних умовах, а  цьогоріч зусилля необхідно подвоїти.


Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький  відзначив лідерство Вінниччини у сільськогосподарському виробництві. Зупинився на викликах, які необхідно подолати, щоб забезпечити успішне аграрне виробництво та акцентував увагу на реалізації Урядових програм, які прийняті на підтримку аграріїв.

 

Учасники зібрання підтримали ініціативу президента ВНАУ Григорія Калетніка щодо шляхів кадрового забезпечення інженерно-технічними, агротехнологічними спеціалістами сільськогосподарських галузей, удосконалення механізмів бронювання та взаємозв'язку з мобілізаційними завданнями, а також необхідність збалансованого ведення рослинницької та тваринницької галузі, що сприятиме рентабельності сільгоспвиробництва за складних умов воєнного стану та дискримінаційних цін між продукцією сільгоспвиробників та покупною продукцією матеріально-технічного забезпечення агровиробництва.

Професійний аналіз стану весняно - польових робіт в області, корисні поради, рекомендації, відповідальні настанови прозвучали у виступі директора департаменту агропромислового розвитку ОВА Олега Сідорова.

Аграрії та науковці отримали аргументовані відповіді на чисельні питання щодо організації діяльності агроформувань області.

Учасники наради одностайно окреслили  головне завдання галузі -  народ та ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ будуть із хлібом.