День Української Державності

Опубліковано:

28 липня українці вперше відзначають це свято, а указ про введення його підписаний президентом ще рік тому. Дата для вшанування зародження держави обрана не випадково - вона збігається з Днем Хрещення Русі-України.

Ініціював запровадження нового свята День Української Державності президент Володимир Зеленський влітку 2021-го, а Верховна Рада наприкінці травня поточного року підтримала законопроект 257 голосами "за".

За кілька днів до святкової дати глава держави у своєму зверненні відзначив: "Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру".

Так, нове свято має сприяти утвердженню спадкоємності багатої історії Української держави, що бере початок з часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Литовсько-Руської держави, Гетьманщини, УНР, ЗУНР, Карпатської України до сучасної України.

День Української Державності, як вказувалося в пояснювальній записці до ще тоді законодавчої ініціативи (№№ 5864), має протистояти фейковому образу, який просуває РФ, нібито українці - не окремий народ, а начебто складають частину їх сумнозвісного "русского мира".