Впровадження реформи професійно-технічної освіти

Опубліковано:

12 -13 червня у Львові відбулася конференція на тему «Впровадження реформи професійно-технічної освіти»

Понад 50 учасників з усієї України, серед яких і директор Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Володимир Буняк та головний спеціаліст відділу вищої, професійної, фахової передвищої освіти та науки Андрій Волинець, зібралися, щоб обговорити практичні кроки на шляху реформування професійно-технічної освіти в Україні.

Дмитро Завгородній, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації під час он-лайн включення презентував учасникам стратегічний план розвитку професійної освіти.

Про новації у національній системі кваліфікацій та «Європейський Рік навичок» розповів Юрій Баланюк, Голова національного агентства кваліфікацій, який доєднався до конференції онлайн.

У ході дискусії щодо функціонування закладів професійної (професійно-технічної) освіти під час війни Ірина Шумік, генеральний директор директорату професійної освіти МОН, Олексій Ситник, експерт Команди підтримки реформ МОН та Павло Хобзей, освітній експерт обговорили з представниками регіонів питання щодо закінчення поточного навчального року та підготовки до 2023/2024 навчального року; вступної кампанії; електронного кабінету вступника та провадження EMIS. Йшла мова й про призначення директорів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та передачу майна таких закладів із державної до комунальної власності. Також розглянули результати моніторингу запровадження рекомендацій, наданих під час стратегічних сесій у регіонах.

Олексій Ситник та Анна Бондар, експерти команди підтримки реформ МОН розповіли про розвиток цифрових освітніх інструментів, таких як платформа «Професійна освіта он-лайн», мобільні застосунки та електронні підручники.

Василь Кашевський, консультант Фонду міжнародної солідарності від програми EU4Skills, презентував он-лайн ресурс «Карта професій».

Про створення, діяльність центрів кар’єри та кар’єрне консультування в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, а також про розвиток підприємницьких навичок у здобувачів професійної освіти поінформувала Вікторія Джус, начальник відділу взаємодії з соціальними партнерами та регіональними органами виконавчої влади директорату професійної освіти.

Програма EU4Skills фінансується ЄС і державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими установами країн-партнерів в рамках співфінансування.