Безпекові умови при підготовці закладів освіти до початку 2022/23 навчального року

Опубліковано:

      Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет взяв участь у нараді, яка відбувалася під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Під час наради обговорили питання підготовки закладів освіти до початку 2022/23 навчального року, створення безпечних умов перебування дітей, учнів, студентів і працівників у них з урахуванням збройної агресії рф.

Сергій Шкарлет детально розповів про вжиті МОН заходи з підготування дитячих садочків, шкіл, закладів професійно-технічної освіти, фахової передвищої та вищої освіти до початку навчання з 1 вересня. Зокрема:

 

Дошкільна освіта

МОН запропоновано:

  • головам Київської міської та ОВА заходи щодо організації підготування закладів освіти до нового 2022/23 навчального року та опалювального сезону;
  • керівникам департаментів (управлінь) освіти забезпечити зарахування дітей ВПО до садочків відповідно до рішень територіальних громад. 

Загальна середня освіта

МОН визначено, що:

  • заяви можуть подаватися батьками до 1 вересня; 
  • медичні довідки для дітей, які на цей час перебувають за кордоном або в інших місцевостях, можна подавати перед початком навчального року. 

Орієнтовна кількість учнів перших класів – 350-400 тис.

Професійна (професійно-технічна) освіта

МОН надіслано запити щодо:

  • надання оперативної інформації стосовно проживання у гуртожитках закладів П(ПТ);
  • затверджених обсягів регіонального замовлення на 2022 рік.

З 1 липня 2022 року розпочинається вступна кампанія до закладів П(ПТ)О.

Розробляється електронний кабінет вступника закладу П(ПТ)О для подання заяв про вступ не лише у паперовій, а й у електронній формах.

Фахова передвища та вища освіта

    В Україні функціонує 711 закладів фахової передвищої освіти різних форм власності та сфер управління, закладів вищої освіти – 386.

Матеріально-технічна база закладів (гуртожитки, навчальні корпуси, лабораторії тощо), які зазнали пошкоджень або зруйновані через військову агресію рф, потребує відновлення.

«Наше головне завдання – створити максимально безпечні умови для всіх учасників освітнього процесу. Тому центральні і місцеві органи виконавчої влади разом із закладами освіти організовують низку важливих заходів», - зазначив Сергій Шкарлет.

Серед них:

  • обов’язкова перевірка закладів освіти та прилеглих територій на наявність вибухових предметів фахівцями ДСНС;
  • готовність локальних та об’єктових систем оповіщення (сирен);
  • приведення евакуаційних шляхів у відповідність до норм законодавства;
  • приведення у готовність наявного фонду захисних споруд цивільного захисту та створення нових;
  • дообладнання споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів або облаштування швидкоспоруджуваних захисних споруд в кожному закладі освіти з урахуванням забезпечення укриття 100% учасників освітнього процесу;
  • створення запасів матеріалів, обладнання, інструменту, води та медичних засобів у закладах освіти;
  • проведення тренувань про оголошення сигналу «Повітряна тривога».

     «Попри продовження воєнного стану в Україні, кожен з нас докладає максимум зусиль, аби розпочати новий навчальний рік у звичному форматі, а найголовніше – безпечно. З кожним днем ми все ближче до перемоги!», – наголосив Міністр.

Нагадаємо, у МОН обговорили створення укриттів у дитячих садках і школах.