Перша леді Олена Зеленська на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна» порушила питання популяризації здорового способу життя, розвитку спортивної інфраструктури у громадах, доступності спорту для всіх верств населення, безбар’єрності у спорті, моделі здорової школи та індексу здоров’я школи, екології життя та чинників, що впливають на здоров’я нації. Перша леді розповіла про реформу системи харчування у школах, започатковану за її ініціативою. Здоров’я людини залежить від багатьох чинників: спадковості, стану довкілля, рівня медицини. Але на 60 %, за даними ВООЗ, здоров’я людини залежить від способу життя: сну, харчування, рухової активності. Усе це – складові здоров’я.
«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52 країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила дружина Президента.
2020 року здійснено аудит 500 українських шкіл щодо організації системи харчування та задоволеності шкільним харчуванням серед учнів. Висновки наступні:
- немає умов для дієтичного харчування: лише 15% шкіл у селах та 36% шкіл у містах здатні забезпечити дієтичне харчування учнів;
- обладнання зношене та застаріле: у 52% шкіл в селах та в 40% закладів у містах немає всіх необхідних приміщень та обладнання;
- немає достатнього розуміння принципів повноцінного харчування: у 16% шкіл у селах та в 29% закладів у містах не дотримуються норм харчування;
- повільне запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках: НАССР впроваджено лише в 15% шкіл у селах та в 19% закладів у містах;
- лише 7% дітей подобається те, чим вони харчуються у шкільних їдальнях.
Від початку реформи системи шкільного харчування було оновлено застарілу нормативну базу. У 2020 році вперше було виділено державну субвенцію в розмірі 400 млн грн на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. З 15 тис. українських шкіл 1809 закладів змогли скористатися субвенцією. Вінниччина 2020 року отримала від держави на дані потреби 16 127,4 тис. грн за напрямом «Ремонт обладнання та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) державних або комунальних закладів загальної середньої освіти». З місцевих бюджетах на умовах співфінансування залучили 1918,0 тис. грн. Всього освоєно 17 778,996 тис. грн (98,5%). За оперативною інформацією керівників органів управління освітою райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад до бюджету повернено 266,404 тис. грн коштів (1,5%), зекономлених в результаті проведення тендерних процедур.
На 2021 рік також виділена субвенція «Спроможна школа», якою навчальні заклади також можуть скористатися для оновлення харчоблоків та їдалень.
«Безпека та здоров’я дитини під час перебування дитини в школі, формування культури харчування та правильних харчових звичок є важливими цінностями Нової української школи, яку ми маємо впроваджувати. Адже наша спільна мета – сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. І я прошу керівників органів місцевого самоврядування звернути увагу на важливість створення умов для організації харчування, здійснення контролю та дотримання вимог щодо організації харчування у закладі освіти відповідно до норм санітарного регламенту», - зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
У межах робочої групи шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України розробили оновлене рекомендоване шкільне меню.Спільно з міжнародними партнерами – Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні та ЮНІСЕФ – розпочато роботу над комунікаційною кампанією щодо здорового харчування. У травні поточного року було підписано Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування. Вона охопить всю країну, триватиме щонайменше впродовж 2021-2022 року та буде впроваджена паралельно з реформою.
«Кожна п'ята дитина шкільного віку має надлишкову вагу та ожиріння, 2% дітей мають недостатню вагу. Неправильне харчування є серйозною глобальною проблемою охорони здоров’я, але водночас її часто недооцінюють. При цьому доведений чіткий зв'язок між харчуванням, когнітивним розвитком і навчальною успішністю.ЮНІСЕФ вітає зусилля й увагу, яка приділяється цьому питанню на національному рівні. І ми продовжуємо працювати над удосконаленням харчування дітей в Україні, зокрема над зміною харчової поведінки», - прокоментувала заступниця голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в УкраїніЛора Білл.